“Je hoeft niet je hele leven op z’n kop te zetten voor een verwelkomende samenleving” (Dutch)

“Je hoeft niet je hele leven op z’n kop te zetten voor een verwelkomende samenleving” (Dutch)

“Als we met dure cadeaus aankomen voelen ze zich misschien ongemakkelijk”, zegt Evelien. “Je weet dat ze niet willen dat we dingen betalen. Laten we rondvragen bij vrienden of zij iets leuks hebben. Als Laila en Amer dat goed vinden, natuurlijk.”

Evelien Dietvorst (29) waardeert hoe duidelijk de Syrische familie met de rest van de Samen Hier groep communiceert over wat ze wel en niet willen. Dat begon gelijk bij de tweede ontmoeting, in een kindermuseum. Er werden drankjes gehaald voor de kinderen. Daarna nam Laila Evelien even apart: “Wij hebben vijf kinderen en niet veel te besteden. Met de metro gaan is al te duur, laat staan drankjes halen. Als jullie betalen, moeten wij het terug doen. We willen graag veel met jullie samen doen, maar dan liever gratis.”

Normaal doen en tegelijkertijd cultureel sensitief zijn; het typeert deze Rotterdamse Samen Hier groep die al meer dan een jaar actief is. Afgelopen zomer kwamen ze samen om het ‘einde van corona’ te vieren met een barbecuefeestje in het park. De maanden daarvoor had de groep elke week de kinderen een paar uur op sleeptouw genomen om Laila en Amer rust te gunnen. “Net zoals ik bij een vriendin zou doen”, zegt Evelien. “Wat wij toevoegen aan het gezin – en zij aan ons – zit in dit soort kleine dingen. Niks groots en meeslepends dus.”

Het was een bijzonder en leerzaam jaar waarin Evelien, promovenda in kind en jongvolwassenen psychiatrie en psychologie, zich soms heeft verbaasd over de (on)mogelijkheden van inburgeren in Nederland. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat kinderen van ouders die niet in Nederland zijn opgeleid, vaker een laag schooladvies krijgen. Zo doet de oudste van het gezin er alles aan om naar de havo te kunnen maar is haar niveau begrijpend lezen daarvoor mogelijk te laag. “De Cito-toets sluit niet aan bij kinderen die pas vier jaar in Nederland zijn”, merkt Evelien op. “Toets hen dus later of pas de toetsen aan, zou ik zeggen. Natuurlijk hoeft het advies niet altijd het hoogste te zijn, maar het moet wel passen.”

Click here to continue reading (in Dutch).

Photo credit: Justice & Peace Netherlands

This interview is part of a series of impact stories that I wrote for ‘Samen Hier’, a community sponsorship program of the Dutch non-profit organisation Justice & Peace Netherlands. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *