Bij het horen van de Arabische kindermuziek die via de tv de woonkamer vult, voelt Femke opeens de drang om te dansen. Binnen no time gaat ze met de hele familie Abdulmajid los op de beat, zelfs de normaal zo stoere Tamer van 8. Bij het afscheid zegt vader Anis tegen Femke dat dit Suikerfeest voelde zoals vroeger, toen de familie nog in Damascus woonde, de hoofdstad van Syrië. De Rotterdamse glundert. Dit was precies wat Samen Hier Groep ‘Samen Groos’ nodig had.
Ongeveer een jaar geleden kwamen negen drukbezette dertigers uit Rotterdam bij elkaar om een Welkom Groep te vormen. Het verbindende verlangen: tijd vrijmaken om van betekenis te zijn voor een ander. Ze werden gematcht met het gezin van Anis en Houda en hun zes kinderen. Bij de eerste ontmoeting was een tolk aanwezig. Toen hij een korte vertaling gaf van een vrij lang verhaal van Anis flapte Femke (37) eruit: “Hey, hij zei veel meer”. Het typeert haar; vrijgevochten en recht voor zijn raap.
De freelance content marketeer reist veel en vond het daarom prettig om onderdeel uit te maken van een grote groep. “Als ik er dan een maand niet ben kunnen de anderen dat opvangen.” Van reizen is dit jaar helaas weinig sprake. Corona zorgde er ook voor dat de energie bij Samen Groos er na een enthousiast begin een beetje uitging. Het Suikerfeest bij het gezin thuis voelde daarom als een nieuw begin. “Het was echt een feest, een ontlading”, vertelt Femke. “Vanaf toen ben ik weer persoonlijk langsgegaan.”
Muziek en dans spelen een belangrijke rol in Femke’s leven. Ze doet Zuid-Amerikaanse dans en deelt haar passie graag met anderen. Met Mo van 12, bijvoorbeeld. Hij zit in een rolstoel maar doet net zo hard mee als zijn broers en zussen. Vooral de tropische hits van YouTube-ster ‘Tante Rita’ doen het goed. Hij probeert dan op te staan en met wat hulp lukt dat ook. “Als ik Anis mee zie doen met Mo, raakt me dat. Dan verdwijnt even die ellende, althans zo stel ik me dat voor.”
Click here to continue reading (in Dutch).
Photo credit: Justice & Peace Netherlands
This interview is part of a series of impact stories that I wrote for ‘Samen Hier’, a community sponsorship program of the Dutch non-profit organisation Justice & Peace Netherlands.